Szeretet-nélküliség

Mi is a szeretet?

Egy állandó emberi minőség.

Ma a “szeretetnek” gyakran egyetlen célja van. Nem az “adok”, hanem a “kapok”. A kapásra épülő szeretet alapvetően egy torz szeretet, nagyon sok elemében nem adja vissza a szeretet lényegét. Ezért is gondolja a ma embere magáról azt, hogy boldogtalan. Ráadásul a gondolatával ezt még meg is erősíti. Vagy nem ritkán magával a gondolatával teremti a boldogtalanságát.

Nagyon sok ember ha a boldogságért, mint megszerzendő árucikkért küzd, akkor nem is tud másként élni, mint boldogtalanul, hiszen kitölti az életét a szeretet és elfogadás iránti sóvárgás.

Az elvárás és a be nem teljesült vágyak miatti düh vagy épp szomorúság és önsajnálat szintén csak a szeretetre hivatkozva mutogat a boldogtalanság okára és ostorozza magát a szenvedő ember újra és újra.

A szeretet nem arról szól, hogy én mit kapok, mit szereztem meg magamnak, én boldog vagyok-e vagy nem, hanem arról, hogy képes vagyok-e egy másik embert, egy másik csoportot vagy magát a világot teljes mértékben szeretni. Az adáson van tehát a hangsúly, azon hogy én mit adhatok Neked.

Egy nagyon fontos minőségi váltásnak lehetünk tanúi, amikor az ember el tudja a saját elvárásait és félelmeit engedni és fel meri azt a hatalmas bátorságot vállalni, hogy “nem önmagamért élek”, nem “önmagam megmentése” a cél, hanem – a másik embert, ha valóban szeretem,- érte történik minden.

Varga Csaba (szociológus) nyomán

A szeretet, a  szerelem lényege az odaadás. Önmagam teljes oda-adása.

II. János Pál Pápa (Karol Vojtyla) nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .