Miért pont a stressz?

A magyar lelkiállapottal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megnőtt a szorongásos kórképek gyakorisága, amelynek következtében egyre több ember kerül rossz mentális állapotba. Hétköznapi tapasztalatunk is, hogy a lelki betegségek, alkalmazkodási és személyiségzavarok, kapcsolati elakadások egyre több embert érintenek. A szorongás és a stressz hovatovább általános jellemzővé vált. Szinte nincs ember, akit ne érintene a probléma. A gyengén működő, alkalmatlan, maladaptív megküzdési módok számos területen befolyásolják életünket, aláássák lelki erőforrásainkat, hátráltatják a gyógyulást, illetve a regenerálódást, és sajnos azokra a rendszerekre hatnak vissza, amelyek egyfajta lelki erőforrást jelentenének és a gyógyulás irányába hatnának.

E körülmények miatt társadalmunknak égető szüksége van stresszel foglalkozó szakemberekre, stresszterapeutákra, pszichológusokra. Ma már nem nélkülözhetik őket az óvodákban, iskolákban, nagyobb létszámú munkahelyeken (pl. állami vállalatoknál, multinacionális cégeknél), kórházakban, pályaválasztási tanácsadókban, alkalmasságvizsgáló laborokban, börtönökben, a rendfenntartó erőknél és az élet sok más területén.

Érzékenyen reagálunk azokra az igényekre, amelyek az egészséges lelki élet megteremtésében segítenek. Reagálunk az önismereti igényre, az életüket jobbá tenni kívánók keresésére, amely szintén jellemzi napjainkat. Fontos kutatnink a pozitív érzelmeket (öröm, elragadtatás, extázis, melegség, nyugalom, kellemes élet, elmélyülés/flow) és azt, hogy miként juthatunk ilyen állapotokba, valamint az elmélyült, értelmes élet (valahova tartozás, önmagunkon túlmutató cél követése stb.) köré szerveződő ismereteket.

Mert az élet ajándék, ezért.

(A Pszichológiai intézet nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .