Az élet sója…

 

“A stressz az élettel járó elhasználódási folyamatok egysége. Aki megérezte már, hogy mindaz, amit tesz – s az is, amit mások tesznek vele- bizonyos fokig kimeríti és igénybe veszi, az körvonalaiban már látja, hogy mit nevezünk stressznek. A fáradtság, ingerlékenység, a betegség érzete voltaképpen mind a stressz egy-egy megjelenési formája. De a stressz nem jelent feltétlenül beteges elváltozást…

Bizonyos tekintetben a stressznek határozott gyógyhatása is van, erre példának idézhetem a sportot.

A stressz hatása alatt a rezisztencia fenntartásában különösen fontos szerephez jut az idegrendszer és az endokrin (hormonális) rendszer. E rendszerek igyekeznek a test építményének épségét és működését egyensúlyban tartani a stresszt okozó, úgynevezett stresszor-tényezők -mint például idegfeszültség, sebesülés, fertőzés, mérgek- ellenében.

Az egyensúly állapotát homeosztázisnak nevezzük.”

Selye János

 

“Már az orvostudomány is kezdi felismerni, hogy nem beszélhetünk a betegségek keletkezéséről anélkül, hogy figyelembe vennénk az életmódot, a táplálkozást, a társadalmi közeget, a környezetet és ami talán a legérdekesebb mind közül, a tudatot és az érzelmeket.”

Marc Ian Barasch     /The Healing Path/

De vajon mi a boldogság? Egy talány? Álom? Illúzió? Pillanatnyi fellángolás? Vagy statikus lelkiállapot?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .